تفاوت امضای دیجیتال و الکترونیکی چیست
تفاوت امضای دیجیتال و الکترونیکی و بررسی مزایای آن برای افرادی که به دنبال بهترین و درستترین روش برای قانونی پیش بردن فرآیند امضا کردن اسناد هستند؛ مسئلهای مهم تلقی میشود. کسب آگاهی نسبت به این مسئله مهم به شما کمک میکند تا چشمانداز بهتری نسبت به رشد و توسعه کسب و کار خود داشته باشید. از سوی دیگر، انسانهایی که به موضوع تفاوت و مزایای امضای الکترونیکی و دیجیتالی تسلط دارند، میتوانند هر چه سریعتر به اهداف کاری خود دست پیدا کنند. در ادامه همراه ما باشید تا به طور کامل به این سوال ” فرق امضای الکترونیک و دیجیتال چیست” پاسخ بدهیم!
در چه جاهایی از امضای الکترونیکی و دیجیتالی استفاده میشود
یکی از کاربردهای امضای الکترونیکی و دیجیتالی این است که برای دریافت برآورد تسهیلات و معرفی وام میتوانید مصرف کاغذ را کاهش بدهید. سایر کاربردهای امضای دیجیتالی و الکترونیکی عبارتند از:
۱- احراز هویت افراد
با گسترش یافتن امضای دیجیتال، ماهیت احراز هویت آن برای افراد روشن شده است. با توجه به این موضوع، بسیاری از فرآیندهای مالی را بدون ترس از جعلی بودن هویت افراد میتوان انجام داد و به مشتریان هم اعتماد کرد. گفتنی است که هم اکنون، سازمانهای امور مالیاتی و ادارههای بیمه از این کارایی امضای دیجیتال بهره میبرند. یک مثال کاربردی از احراز هویت را میتوان احراز هویت سجام دانست.
۲- ممانعت از تقب در معاملهها
موضوع شانه خالی کردن افراد پس از استفاده از امضای دیجیتال در قراردادهای تجاری، وجود ندارد. یعنی با وجود امضای دیجیتال، امکان شانه خالی کردن از تعهدی که افراد در قراردادها برقرار کرده بودند، نیست. به همین خاطر است که با توسعهی امضای دیجیتال، مشکلات حقوقی نهادها و سازمانها کاهش پیدا میکند.
۳- اعتماد به عدم تغییر اطلاعات
امکان تغییر متن قرارداد و یا از بین بردن محل امضا با امضا دیجیتال وجود ندارد. این شرایط برای هر دو نفری که در دو طرف قرارداد هستند، برقرار است. در نظر داشته باشید که با استفاده از امضای دیجیتال، زمان عقد قرارداد و مدت اعتبار آن مشخص است و هیچ فردی نمیتواند آن را تغییر بدهد.
مزایای امضای الکترونیکی و دیجیتالی
از مزیتهای امضای الکترونیکی و دیجیتال میتوانیم به ایجاد اعتبار برای امضاها در قراردادها و اسناد اشاره کنیم. زیرا، هر فردی که امضای دیجیتالی دارد، با داشتن یک کلید خصوصی میتواند اعتبار ویژهای به آن سند ببخشد و آن را ارسال کند. با ذکر یک مثال، اهمیت مزیت استفاده از امضای دیجیتال را به خوبی متوجه خواهید شد.
یک شعبهی بانکی تصمیم دارد دستوری را به دفتر مرکزی بانک به منظور درخواست ایجاد تعادل در حسابهای خود را ارسال کند. حال، اگر مسئول دریافت کننده در دفتر مرکزی اطمینان نداشته باشد که این پیام، یک پیام صادقانه است و از سوی یک منبع مجاز ارسال شده؛ براساس همان درخواست عمل نمیکند و در نهایت، مشکلاتی را به وجود میآورد.
در اکثر مواقع، فرستنده و گیرنده پیام تمایل دارند که این اطمینان را به دست بیاورند که پیام آنها در طی زمان ارسال، بدون تغییر باقی میماند. هر چند که رمزنگاری باعث مخفی شدن محتوای پیام میشود. اما ممکن است امضا در یک سامانهی خاص از اعتبار ساقط شود و محتویات یک پیام مشخص، دست خوش تغییر شود.
در نهایت، استفاده از امضای دیجیتال به عنوان روشی از رمزنگاری میتواند ضامن درستی یک پیام در طی عملیات انتقال اطلاعات باشد.
تفاوت امضای دیجیتال با امضای الکترونیکی
سوالهای متعددی درباره فرق امضای الکترونیک و دیجیتال پرسیده میشود. با شفاف شدن ماهیت امضای الکترونیکی، تمایز آن را با امضای دیجیتال متوجه خواهید شد. در واقع، امضای دیجیتال، شکل اسکن شده امضای دستی و سنتی است که اکثرا در ادارهها و سازمانها استفاده میشود. مسائلی مانند محرمانه بودن، امانتداری و غیر قابل اتکا بودن در امضای الکترونیکی مطرح نیست؛ زیرا، از الگوریتمهای رمزنگاری استفاده نمیکند و فقط شکل ظاهری دیجیتال دارد که برای انتقال اطلاعات در محیطهای تجاری و اداری استفاده میشود.
اکنون به تفاوت امضای دیجیتال با امضای الکترونیکی میپردازیم و خواهیم گفت که ماهیت امضا الکترونیکی دقیقا چیست! کاربردها و مزایای امضای دیجیتال را که در پاراگرافهای قبل بیان کردیم، مرهون الگوریتمی هستیم که باعث رمزگذاری نامتقارن پیام خصوصی میشود. تا اینجا متوجه شدید که یکی از تفاوتهای میان امضای الکترونیکی و دیجیتال به همان الگوریتم آن باز میگردد. با مطالعهی ادامه این بخش پایانی این مقاله، متوجه تفاوتهای چشمگیری که بین این دو نوع امضا وجود دارد، خواهید شد.
امضای دیجیتال همانند اثر انگشت فرد است که تنها مختص به او است و فرد دیگری نمیتواند همان امضای دیجیتال مخصوص به او را داشته باشد. این نوع امضا از استاندارد پذیرفته شدهای به نام PKI استفاده میکند. استانداردی که بیان کردیم، همان رمزنگاری کلید عمومی یا Public Key Infrastructure است که بالاترین سطح امنیت در جهان را به خود اختصاص داده است.
امضای دیجیتالی که به طور صحیح پیاده سازی شود؛ ابتدا احراز هویت انجام میشود، پیام منتقل شده بدون تغییر خواهد بود و مسئله انکارناپذیری فرستنده محقق میشود. خوب است که در مورد ۳ نوع الگوریتم ساخت امضای دیجیتال بیشتر بدانید تا با تفاوتهای این امضا و نوع الکترونیکی آن آشنا شوید:
- الگوریتم تولید کلید: کلید خصوصی را به صورت یکسان و تصادفی از مجموعه کلیدهای ممکن انتخاب میکند. خروجیهای این الگوریتم، کلید خصوصی و کلید عمومی مطابق با آن میباشد.
- الگوریتم امضا: امضا با استفاده از کلید خصوصی و پیام شکل میگیرد.
- الگوریتمی که بعد از استفاده از پیام دریافتی و کلید عمومی، صحت امضا را بررسی میکند و با تطابقی که انجام میدهد؛ امضا را می پذیرد یا آن را رد میکند.
سوالات متداول تفاوت امضای دیجیتال با امضای الکترونیکی
احراز هویت افراد، یکی از کاربردهای امضای الکترونیکی و دیجیتالی است. برای مطالعهی کاربردهای امضای الکترونیکی و دیجیتالی، این مقاله را بخوانید.
امضای الکترونیکی همان نسخه اسکن شده امضای دستی است. در حالی که برای ساخت امضای الکترونیکی از الگوریتم رمزنگاری نامتقارن استفاده میشود.
محرمانه بودن، امانتداری و غیر قابل اتکا بودن از مزایای امضای الکترونیکی و دیجیتالی است.
منبع: سایت آیکاپ
سوالات خود را در بخش دیدگاه از کارشناسان ما بپرسید.