تصویر کاربرد امضای دیجیتال در دولت الکترونیک چیست؟

کاربرد امضای دیجیتال در دولت الکترونیک چیست؟

آخرین ویرایش:
انتشار:
۰ دیدگاه

کاربرد امضای دیجیتال در دولت الکترونیک تا اکنون توانسته است سهم بسزایی در پیشرفت دولت داشته باشد. یک نمونه بارز از کاربرد امضای دیجیتال در تجارت الکترونیک ، سفته الکترونیکی است که بدون نیاز به مراجعه حضوری به بانک، احراز هویت خود را انجام داده و سفته را دریافت می‌کنید. در ادامه همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری درباره کاربرد های امضای دیجیتال در دولت الکترونیکی ایران ارائه کنیم.

ایا امضای الکترونیکی و دیجیتالی مورد قبول معامله کنندگان است


جهت پی بردن به وضعیت تایید یا عدم تایید امضای الکترونیکی و دیجیتالی در ایران باید به قانون تجارت الکترونیک توجه کرد. این قانون که در تاریخ ۱۳۸۲/۰۲/۱۷ تصویب شد. در فصل دوم و بند «ی»، عبارتی در مورد این قانون بیان شد:

هر نوع علامت‌ منضم شده یا به نحو منطقی متصل شده به «‌داده پیام» است که برای شناسایی امضاء‌کننده «‌داده پیام» مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جالب است بدانید که این قانون در کشور ما دارای ماهیتی شبیه به قانونی است که در سال ۲۰۰۰ در ایالات متحده آمریکا تصویب شد. در این قانون آمده است که:

امضای الکترونیکی، صدا، علامت یا فرآیندی الکترونیکی است که منظم یا به نحو منطقی به یک قرارداد یا هر نوشته دیگری متصل می‌شود و توسط شخص به منظور امضای یک نوشته صورت می‌گیرد.

ماهیت همین قانون در کشور ما اجرا شده و اکنون می‌توانید شاهد نتایج آن باشید. پس دریافتیم که استفاده کردن از امضای دیجیتال در هر نوع سازمانی با محدودیتی روبرو نیست و بر اعتبار شما افزوده می‌شود.

امضای الکترونیکی در کشور ما بیشتر در چه مراکزی کاربرد دارد


در پاسخ به این سوال که کاربرد امضای دیجیتال در دولت الکترونیک چیست و در چه مراکزی کاربرد دارد، باید نکاتی را مرور کنیم.

نگهداری اطلاعات شخصی بصورت ديجيتال، داده‌های دولت الکترونيکی و تجارت الکترونيکی بدون وجود امضای دیجیتال، تقریبا غیر ممکن است. زیرا از روش‌های دیگری که برای نگهداری اطلاعات شخصی استفاده می‌شده، هکرها می‌توانستند به اطلاعات نفوذ پیدا کنند. به همین دلیل بود که عموم مردم و حتی مدیران مجبور بودند تا کارهای پیش و پا افتاده را به صورت حضوری انجام بدهند.

اکنون همه چیز در مورد کاربرد امضای دیجیتال تغییر کرده است. کافی است تا امضای دیجیتال داشته باشید تا به صورت آنلاین بتوانید تمامی خدمات سازمان‌ها و مراکز را دریافت کنید. زیرا، امضای دیجیتال دارای زیرساخت امنیتی بالایی است که از تمامی اطلاعات منحصربه‌فرد افراد محافظت کند. بر همین اساس، پس از استفاده از امضای دیجیتال می‌توانید از مزایای صدور اسناد الکترونيکی غيرقابل انکار و جعل، شبکه انتقال امن اطلاعات و مراکز صدور گواهينامه ديجيتالی بهره‌مند شوید. در بخش زیر، لیست بخش‌هایی از دولت الکترونیکی را مشاهده می‌کنید که امضای الکترونیکی کاربرد گسترده‌ای در آن‌ها دارد:

۱- کاربرد امضای دیجیتال در بخش خدمات دولت به بنگاه اقتصادی (G2B)

شرکت‌های که نیاز به دریافت خدمات از سوی دولت دارند، از مزایای امضای دیجیتال در دولت الکترونیکی بهره‎مند می‌شوند. برای مثال، فعالیت‌های ارتباط با وزارت‌خانه‌ها، ثبت شرکت، دريافت مجوزهای صادراتی يا وارداتی، بيمه و گمرک را با استفاده از امضای دیجیتال در دولت الکترونیکی انجام می‌شود.

۲- کاربرد امضای دیجیتال در بخش خدمات دولت به شهروند (G2C)

پر کردن فرم‌های اطلاعاتی، تهيه درخواست برای خدمتی خاص، مشاهده نتيجه نامه يا درخواست و پيگيری آن، چندین کاربرد امضای دیجیتال در دولت الکترونیکی محسوب می‌شوند. رای گیری الکترونیکی هم جزو مواردی است که در آینده در کاربردهای امضای دیجیتال قرار می‌گیرند.

۳- کاربرد امضای دیجیتال در بخش خدمات دولت به کارکنان خود (G2E)

همواره بحث بهره‌وری کارکنان برای دولت اهمیت داشته است. جالب است بدانید که این موضوع مهم در بحث کاربرد امضای دیجیتال در دولت الکترونیک مستثنی نیست. بنابراین، هر نوع خدماتی که قرار است دولت به کارکنان خود ارائه کند؛ براساس کارایی امضای دیجیتال امکانپذیر است. این خدمات می‌توانند برآورد تسهیلات، دریافت خدمات مالی و یا گرفتن نقطه نظرات آن‌ها باشد.

۴- کاربرد امضای دیجیتال در بخش خدمات دولت به دولت ديگر (G2G)

حتی دولت‌ها برای اعطای خدمات در روابط خود با دولت دیگر می‌توانند از کاربرد امضای دیجیتال استفاده کنند. اگر کشورها با هم، اتحادیه‌ی مشترکی داشته باشند؛ برای برقراری ارتباط نزدیک‌تر می‌توانند از خدمات مبتنی بر امضای دیجیتال استفاده کنند. در این شرایط، مردم هر یک از این دولت‌ها پس از صدور گواهی امضای دیجیتال، مجاز هستند تا خدمت مورد نظر خود را دریافت کنند.

حتما بخوانید: صدور گواهی امضای الکترونیکی

در چه جاهایی از امضای الکترونیکی و دیجیتالی استفاده میشود


سوال دیگری که در بحث کاربرد امضای دیجیتال در دولت الکترونیک بیان می‌شود، این است که کدام بخش‌ها به امضا نیاز دارند. در ادامه، بخش‌هایی را که نیازمند امضای دیجیتالی هستند، مرور می‌کنیم:

۱- کاربرد امضای دیجیتال در روابط صنعتی

ایجاد ساختار در سازمان‌های صنعتی با امضای دیجیتال قابل پیاده سازی است. ناگفته نماند که این موضوع در مورد بسیاری از سازمان‌ها و مراکز صدق می‌کند. کاربرد امضای دیجیتال در این شرایط به صورتی است که جمع آوری اطلاعات کارمندان بسیار سریع‌تر خواهد شد که نقش بسزایی در بهبود و توسعه‌ی روابط همه‌جانبه‌ی آن‌ها دارد.

۲- کاربرد امضای دیجیتال در شرکت‌های کوچک تا بزرگ

چابکی و سرعت بالایی که امضای دیجیتال دارد، بر روی تمامی شرکت‌های کوچک تا بزرگ تاثیرگذار است. اگر شما عضو یکی از این شرکت‌ها باشید، ارزش چابکی در هر نوع سازمانی را درک خواهید کرد. همانطور که مشخص است؛ کاربرد امضای دیجیتال به صورتی است که چرخه‌های فروش، سریع‌تر به نتیجه برسند و قدرت پاسخگویی سازمان به مشتریان افزایش پیدا کند.

۳- کاربرد امضای دیجیتال در خدمات مرتبط با افراد معلول

کاربرد امضای دیجیتال در دولت الکترونیکی توانسته نیاز افراد معمول را برطرف کند. در نگاه ساده می‌توان دریافت که این افراد برای عقد قرارداد نیاز به لوازم فیزیکی عقد قرارداد ندارند. از آنجایی که هر فرد می‌تواند امضای الکترونیکی منحصربه‌فرد خودش را داشته باشد؛ تنظیم و عقد قرارداد برای همه‌ی اقشار جامعه، مفید و سودمند است.

۴- خدمات مرتبط با دارایی، اداره مالیات و حتی سرمایه گذاری

بحث زمان در هر یک از حوزه‌های دارایی، اداره مالیات و سرمایه گذاری، مهم تلقی می‌شود. از این حیث، اعتبار بخشیدن به فرم‌های اعتباری مالی باید راه ساده‌تری داشته باشد که در مدت کوتاهی انجام شود. امضای دیجیتال در دولت الکترونیکی دارای چنین رویکردی است. شفاف‌ترین رویکرد امضای دیجیتالی، تسهیل فرآیند دریافت وام و تسهیلات است که مشکل شناخت مشتریان هم در این فرآیند برطرف خواهد شد.

۵- کاربرد امضای الکترونیکی در اینترنت بانک

اینترنت بانک‎ها می‌توانند جزو سازمان‌های هدف در گسترش کاربرد امضای دیجیتالی باشند. ارتقای سطح امنیت، صرفه جویی در زمان و هزینه مشتریان از مزایای بهره‌وری این نوع امضا محسوب می‌شوند. در یک کلام، امضای دیجیتال که در کمتر از یک ثانیه صادر می‌شود و از سطح بالایی از امنیت برخوردار است؛ سهم بسزایی در افزایش مشتریان بالقوه بانک‌ها دارد.

منبع: سایت آی‌کاپ

سوالات خود را در بخش دیدگاه از کارشناسان ما بپرسید.

فائزه حسین زاده
من فائزه حسین زاده هستم؛ مهندس کامپیوتر و علاقه‌مند به حوزه مالی و خدمات پرداختی نوین. با این هدف در آی‌کاپ فعالیت دارم تا آگاهی شما را درباره موضوعات مختلف بانکی افزایش بدهم.
دیدگاه شما